Lazariashvili (ლაზარიაშვილი), Tamar (თამარ)2023-01-252023-01-252022VII International Scientific Conference: "Challenges of Globalization in Economics and Business", Tbilisi, 2022, pp. 234-240978-9941-36-061-9https://dspace.tsu.ge/handle/123456789/21101. გალდავა მ., ცინცაბაძე ჯ., მოლაშვილი ნ. (2020), „აგროტურიზმი საქართველოში“ – https://iset-pi.ge/ka/blog/82-agroturizmi-sakartveloshi; 2. კახეთის რეგიონების განვითარების სტრატეგია 2014-2021 – https://www.gov.ge/files/275_38368_341843_136617.09.13%E2%80%931.pdf; 3. ლაზარიაშვილი თ. (2015), აგრობიზნესის განვითარების შემაფერხებელი ფაქტორები და მათი დაძლევის გზები საქართველოში. საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ეროვნული ეკონომიკების მდგრადი განვითარების აქტუალური პრობლემები“, პაატა გუგუშვილის სახელობის ეკონომიკის ინსტიტუტი, თბილისი; 4. მაზიაშვილი ნ. (2016), „საქართველოს აგროტურისტული პერსპექტივები და საერთა შორისო ტურისტული ბაზრის მოთხოვნები“; 5. საქართველოს სტატისტიკის ეროვნული სამსახური, უცხოელ ვიზიტორთა სტატისტიკა - https://www.geostat.ge/ka/modules/categories/102/utskhoel-vizitorta-statistika; 6. ტურიზმის რეგულირება (2017), გვ. 26. http://tourisminstitute.ge/files/attach/tourism_regulation.pdf 7. ხარატიშვილი ლ. (2020), „საქართველოს აგროტურისტული ბაზრის პოტენციალის შეფასება და ანალიზი“ – https://info.parliament.ge/file/1/BillPackageContent/29136; 8. FAO in Georgia (2021), Article ‘Georgia eyes becoming a sustainable agritourism destination’. Article retrieved from – https://www.fao.org/georgia/news/detail-events/en/c/1460929/; 9. Kharaishvili E. (2017), Challenges for sustainable food security in Georgia, XV EAAE Congress in Parma: Towards Sustainable Agri-Food Systems: Balancing between Markets and Society, Parma, Italy; 10. Kharaishvili E., Lazariashvili T., Natsvlishvili I. (2019), Agro Tourism for Economic Development of Related Sectors and Sustainable Well-being (Case of Georgia). BORDERS WITHOUT BORDERS: Systemic frameworks and their applications for sustainable well-being in the global era. 6th Business Systems Laboratory International Symposium. UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PAVIA– pp. 200-202.The agro-tourism market in Georgia has significant development potential. The trend of increasing consumption of agro-food products by the population makes the interest and importance of the development of this area even more relevant. The article examines the potential of the agro-tourism market in the Kakheti region, identifies the opportunities for the development of agro-tourism, examines the factors hindering the development of the market, evaluates the role of the state in the development of agro-tourism, using appropriate methods, shows the levers for stimulating the growth of agro-tourism products. The work develops economic, legal and organizational mechanisms for the development of the agro-tourism market. The article draws conclusions about the trends in the development of the agro-tourism market, offers recommendations on ways to effectively use the potential opportunities of this market in the post-pandemic period.geagrotourism market, market development trend, agro-food production, market potentialAssessment of the potential of the agro-tourism market in Georgia (on the example of Kakheti) (საქართველოს აგრორურისტული ბაზრის პოტენციალის შეფასება (კახეთის მაგალითზე))Article