Wrongful Birth and Wrongful Life Cases from a Human Rights Perspective - Gaiparashvili, Mariam / გაიპარაშვილი, მარიამ (My University, 2020)
This article, from a human rights perspective, explores ethical and philosophical problems related to wrongful life and wrongful birth actions. It defines the nature of such actions and possible claims on behalf of children, as well as those of their parents. In the following chapters, the admissibility of those actions is assessed from the ethical and philosophical point of view. In particular, whether it is morally acceptable to rule in favor of the claimants and issue of “to be or not to be” is discussed from legal perspective. The topic is explored from human rights perspective and the decisions of European Court of Human Rights regarding the right to life and right to private life are analysed. Moreover, the article analyses the “balance test” (test of proportionality) as both, scholars and case law, consider such actions as conflict between two rights. Thus, article examines the ways of balancing and resolving the conflict between those conflicting rights. სტატიაში განხილულია სიცოცხლე არამართლზომიერი ქმედების/შეცდომის შედეგად (wrongful life) და დაბადება არამართლზომიერი ქმედების/შეცდომის შედეგად (wrongful birth), საჩივრებთან დაკავშირებული ეთიკური და ფილოსოფიური საკითხები, ადამიანის უფლებების სამართლის ჭრილში. აქვე, განმარტებულია, თუ რას წარმოადგენს მსგავსი ტიპის სარჩელები და რა მოთხოვნები შესაძლოა ჰქონდეთ როგორც ბავშვებს, ასევე, მათ მშობლებს. მომდევნო თავები, კი აფასებს სარჩელის დასაშვებობის ეთიკურ და ფილოსოფიურ მხარეს. კერძოდ, მორალურად რამდენად დასაშვებია სარჩელების დაკმაყოფილება და ყოფნა-არ ყოფნის საკითხი სამართლებრივ ჭრილშია განხილული. ნაშრომში საკითხზე მსჯელობა განვითარებულია ადამიანის უფლებების პერსპექტივიდან და გაანალიზებულია ადამიანის უფლებათა ევროპული სასამართლოს გადაწყვეტილებები სიცოცხლის უფლებასა და პირადი ცხოვრების უფლებების თაობაზე. ასევე, სტატიაში გაანალიზებულია დაბალანსების (პროპორციულობის) ტესტი, რადგან როგორც მეცნიერები, ისე სასამართლო გადაწყვეტილებები, მსგავსი ტიპის სარჩელებს ორ უფლებას შორის კონფლიქტად განიხილავენ. შესაბამისად, განხილულია როგორ დაბალანსდეს და გადაწყდეს დავა ორ დაპირისპირებულ უფლებას შორის.
არამართლზომიერი ქმედების შედეგად სიცოცხლისა (wrongful life) და დაბადების (wrongful birth) საქმეები ადამიანის უფლებების ჭრილში