New industrial policy - Lekashvili, Eka (Publishing House “UNIVERSAL”, 2025)
This study presents the results of the analysis of advanced scientific researches related to the issues of actualization of the new industrial policy. The study systematizes the theoretical and methodological approaches to the new industrial policy; discusses the tools of the UN Industrial Development Organization EQuIP methodology; analyzes the prospects for industrial policy taking into account the consequences of the Covid-19 pandemic; conducts a diagnosis of Georgia's industrial policy; studies the expectations of the development of the digital economy in the context of economic policy; identifies Industry 4.0 and the challenges of adapting to new technologies; examines the issues of gender inequality in industry using the example of Georgia; summarizes the main tasks of the EU industrial policy in the process of forming a new world order; formulates political and economic views for the development of Georgia's energy security and green energy.
ასოცირების შეთანხმება ერთის მხრივ, ევროკავშირს და ევროპის ატომური ენერგიის გაერთიანებას და მათ წევრ სახელმწიფოებსა და მეორეს მხრივ, საქართველოს შორის. კონსოლიდირებული ვერსია. (https://www.asocireba.ge/show_article.php?id=30&id=30#kari6tavi5 (7.01.2021). გ. მუხიგულიშვილი, თ. კვარაცხელია, ნ. შათირიშვილი, მ. ინაშვილი, ი.ურგებაშვილი. (2022). საქართველოს მზაობის შეფასება ევროპის მწვანე შეთანხმების მიმართ.დოკუმენტი მომზადდა EU/UNDP-ის EU4Climate პროგრამის ფარგლებში CRIS-ENI/2017/387-538. ანალიტიკური ცენტრის „მსოფლიო გამოცდილება საქართველოსთვის“. 122 . გ. ღაღანიძე. (2018). ქვეყნის კონკურენტუნარიანობის შეფასების საერთაშორისო ასპექტები. „გლობალიზაცია და ბიზნესი“, #6; გვ. 36-42. ISSN 2449-2396. გ. ერქომაიშვილი, ე. ლეკაშვილი, ლ. ხურცია. წყალბადის ენერგეტიკული პოლიტიკის უცხოური გამოცდილების გათვალისწინება საქართველოს ეკონომიკაში. ჟ. ეკონომიკა და ბიზნესი, N4, 2024, გ. ერქომაიშვილი (2024). საქართველოს ეკონომიკური განვითარების სტრატეგიები. (მონოგრაფია). თბილისი, გამომცემლობა „უნივერსალი“, 230. დ. სიხარულიძე. (2018). სამრეწველო და საწარმოო პოლიტიკა. სამოქალაქო საზოგადოების განვითარების ინიციატივა. საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითრების ცენტრი. 53. ე. ლეკაშვილი, ახალი ინდუსტრიული პოლიტიკის მეცნიერული კვლევის აქტუალიზაციის საკითხისთვის, მესამე საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია: გლობალიზაციის გამოწვევები ეკონომიკასა და ბიზნესში. თსუ ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი. 25-26 ოქტომბერი 2018. საკონფერენციო მოხსენებების კრებული. გვ. 237-240. ე. ლეკაშვილი, ლ. მამალაძე, ,,კრიპტოგრაფიული ვალუტა, როგორც სავალუტო პოლიტიკის გამოწვევა: საქართველოს მაგალითი“ (‘’Monetary policy's crypto currency challenge: the case of Georgia“). ბიზნეს სისტემების ლაბორატორიის (Business Systems Laboratiry – BSLab) მე-6 საერთაშორისო სიმპოზიუმი „საზღვრები საზღვრების გარეშე: სისტემური ჩარჩო და მისი გამოყენება მდგრადი კეთილდღეობისთვის გლობალურ ეპოქაში“ (6th Business Systems Laboratory International Symposium 6th BUSINESS SYSTEMS LABORATORY INTERNATIONAL SYMPOSIUM BORDERS WITHOUT BORDERS: Systemic frameworks and their applications for sustainable well-being in the global era http://www.bslab-symposium.net/Pavia-2019/BSLAB-Symposium-Pavia-2019.htm), 21- 23.01 2019, პავიის უნივერსიტეტი(იტალია). ე. ლეკაშვილი. (2019). ახალი ინდუსტრიული პოლიტიკის თეორიულ- მეთოდოლოგიური მიდგომების სისტემატიზაცია. II ეროვნული სამეცნიერო კონფერენცია - ეკონომიკური პოლიტიკა: ეკონომიკისა და პოლიტიკის ურთიერთმოქმედების თანამედროვე გამოწვევები, შრომების კრებული, თბილისი. ეკონომიკური პოლიტიკის კვლევის ცენტრი - ევროკავშირის შეთანხმება ღრმა და ყოვლისმომცევლი თავისუფალი სავაჭრო სივრცის შესახებ და საქართველო. თბილისი, 2014. 21. (http://www.osgf.ge/files/2014/publications/EU_Geo_WEB.pdf). (22.03.2023). ვ, პაპავა და ა. სილაგაძე. (2019) სიახლე ქართულ ეკონომიკურ ტერმინოლოგიაში, ჟურნალი ეკონომიკა და ბიზნესი, N1, 2019, გვ. 180-182 ვ. პაპავა. (2015), საქართველოს ეკონომიკა: რეფორმები და ფსევდორეფორმები. თბილისი. 241. ვ. პაპავა. (2018). დამწევი და ჩამორჩენილი ზრდა - ევროკავშირის პოსტკომუნისტური ქვეყნების გამოცდილება და საქართველო. ექსპერტის აზრი. 99. საქართველოს სტრატეგიისა და საერთაშორისო ურთიერთობათა კვლევის ფონდი. თბილისი. 28. ვიშეგრადის ქვეყნების ეკონომიკური პოლიტიკა ევროინტეგრაციის გზაზე (2013). ავტორები: რ. გველესიანი, ე. ლეკაშვილი, გ. ყუფარაძე, ნ. მაისურაძე. (ლექციების კურსი). 128. ვუახლოვდებით ევროპას? ეკონომიური და სოციალური პოლიტიკა საქართველოში, სომხეთსა და აზერბაიჯანში. თბილისი. 2010. 396. ზ. გაბისონია. ბიტკოინის, როგორც ციფრული ვალუტის სამართლებრივი რეგულირების კონცეპტუალური ასპექტები, შედარებითი სამართლის ქართულ - გერმანული ჟურნალი, 2/2019. გვ. 37-43. თ. ბერიძე. (2024) ეკონომიკური კვლევების ანთოლოგია. გამომცემლობა ,,უნივერსალი“, თბილისი. 303. თ. ზურაბაშვილი. (2017). საქართველოს გზა ევროკავშირში გაწევრიანებისკენ. პოლიტიკის დოკუმენტი, GRASS REFORMANDA. ი. გოგორიშვილი. (2019). ციფრული ეკონომიკის წარმატებული განვითარების სტრატეგია საქართველოში. II ეროვნული სამეცნიერო კონფერენცია - ეკონომიკური პოლიტიკა: ეკონომიკისა და პოლიტიკის ურთიერთმოქმედების თანამედროვე გამოწვევები, შრომათა კრებული, თბილისი. კანონი გენდერული თანასწორობის შესახებ: https://matsne.gov.ge/ka/document/view/91624?publication=10; ( 29.04.23). მ. მარგველაშვილი (2021). საქართველოს ენერგეტიკული უსაფრთხოების რისკები და მათი შერბილების მიმართულებები, ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტის ენერგეტიკისა და მდგრადი განვითარების ინსტიტუტი. მდგრადი განვითარების მიზნების ეროვნული დოკუმენტი. რ. გველესიანი. (2019). ეკონომიკური პოლიტიკის გამტარებლებისა და ინტერესთა ჯგუფების ურთიერთობების პრობლემები. ეკონომიკა და ბიზნესი. ტომი VIII, #1, გვ. 9-18. რ.კლუმპი. (2015): ეკონომიკური პოლიტიკა, მიზნები, ინსტრუმენტები და ინსტიტუციები (ქართულ ენაზე), თბილისი, 423. საქართველო და ევროკავშირი. განვითარებისა და რეფორმების კვალდაკვალ. (2016). განვითარებისა და დემოკრატიის ცენტრი. 164. საქართველო და ევროკავშირი: ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო სივრცე. (2017). საქართველოს სტრატეგიისა და საერთშორისო ურთიერთობათა კვლევის ფონდი.98. საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების ერთიანი სტრატეგია 2022 – 2030. საქართველოს განვითარების სტრატეგია, ხედვა 2030, 219. საქართველოს ენერგეტიკული პოლიტიკის პროექტი, 2014 - www.energy.gov.ge საქართველოს ეროვნული უსაფრთხოების კონცეფცია - www.nsc.gov.ge საქართველოს ეროვნული უსაფრთხოების კონცეფცია - www.nsc.gov.ge (9/3/2024) საქართველოს მცირე და საშულო მეწარმეობის განვითარების 2021-2025 წლების სტრატეგია. 2022 წლის სამოქმედო გეგმის წლიური ანგარიში. საქართველოს ეკონომიკისა და მდგრადი განვითარების სამინისტრო.თებერვალი, 2023 წელი: https://www.economy.ge/?page=ecopolitic&s=45 (29.04.23). ჰ. ტიგრანიანი, ს. ქურთაული. (2018). დომინირებული მდგომარეობის ბოროტად გამოყენების აკრძალვა: საქართველოს, სომხეთის და ევროკავშირის კონკურენციის კანონმდებლობის შედარებითი ანალიზი. გერმანიის საერთაშორისო თანამშრომლობის საზოგადოება. A European Green Deal. European Commission (n.d.). Retrieved from https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en. Acemoglu, D. and Restrepo, P. Robots and Jobs: Evidence from US Labor Markets. Journal of Political EconomyVolume 128, Number 6.. Aghion, P. and Howitt, P. A Model of Growth Through Creative Destruction. Econometrica, Vol. 60, No. 2 (Mar., 1992), pp. 323-351 Published by: The Econometric Society Stable URL: http://www.jstor.org/stable/2951599. Atkinson, R.D., Moschella, D. (n.d.). Myth 40: Industrial Policy Doesn’t Work. In In: Technology Fears and Scapegoats. Palgrave Macmillan, Cham. doi:https://doi.org/10.1007/978-3-031-52349-6_41 AIGINGER. K. 13th December 2024, Industrial Policy: Key to Europe's Role in a Shifting World Order. https://www.socialeurope.eu/industrial-policy-key-to-europes-role-in-ashifting- world-order (25.12.2024) Aiyar, Sh., Llyina, A. Charting Globalization’s Turn to Slowbalization After Global Financial Crisis. February 8, 2023, IMF BLOG. Amsden, A. (1989). Asia’s Next Giant: South Korea and Late Industrialization. Oxford University Press. New York and Oxford, UK. Andreoni, A & Anzolin, G. A revolution in the making? Challenges and opportunities of digital production technologies for developing countries. UNIDO. DEPARTMENT OF POLICY, RESEARCH AND STATISTICS WORKING PAPER 7/2019. p. 71. Andrews, D., G. Nicoletti and C. Timiliotis (2018), “Digital technology diffusion: A matter of capabilities, incentives or both?”, OECD Economics Department Working Papers, No. 1476, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/7c542c16-en. Antón, S. P., Silberglitt, R., and Schneider J. (2001). The Global Technology Revolution: Bio/Nano/Materials Trends and Their Synergies with Information Technology. RAND's National Defense Research Institute. Arntz, M., Gregory, T., and Zierahn, U. (2016). The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries. OECD Library. Arntz, M., T. Gregory and U. Zierahn. (2016). “The Risk ofAutomation for Jobs in OECD Countries: A ComparativeAnalysis”, OECD Social, Employment and Migration WorkingPapers, No. 189, OECD Publishing, Paris.http://dx.doi.org/10.1787/5jlz9h56dvq7-en (PDF) The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries: A Comparative Analysis. Available from:https://www.researchgate.net/publication/303311529_The_Risk_of_Automation_for_Jo bs_in_OECD_Countries_A_Comparative_Analysis (01.06 2025). Atansever, A. (2017) ‘Is Russia building too many pipelines? Explaining Russia's oil and gas export strategy’, Energy Policy, Vol. 108, pp. 1-11. Balassa, B. (1971). The Structure of Protection in Developing Countries. Johns Hopkins University Press. Baltimore. Bergner, S.,& Felfe, J. STAR. Startup Check: Testing the potential for starting a business and self-employment. Publisher: Hogrefe. 2022. pp. 341. Balwant Singh Mehta & Megha Shree. (2017). Women’s Employment in Modern Indian Industry,. The Indian Journal of Labour Economics, vol. 59(2), 291-303. doi:10.1007/s41027- 017-0058-3. Ban, C. & Blyth, M, (2013) The BRICs and the Washington Consensus: An introduction, Review of International Political Economy, 20:2, 241-255, DOI: 10.1080/09692290.2013.779374 Benjamin J. Cohen. (2008). International Political Economy: An Intellectual History. Prinston University Press. Pages: 224 Bocse, Alexandra-Maria (2021) International Networks, Advocacy and EU Energy Policy- Making. London: Palgrave Macmillan. Bossler, A. M.; Holt, T. J. 2012. Patrol officers’ perceived role in responding to cybercrime, Policing an International Journal of Police Strategies & Management: 35(1): 165–181. https://doi.org/10.1108/13639511211215504 Brandon, N. P., & Kurban, Z. (2017). Clean energy and the hydrogen economy. Philosophical Transactions: Mathematical, Physical and Engineering Sciences, 375(2098), 1–17. http://www.jstor.org/stable/44678490. Chang, HJ. (2009). Industrial policy: Can we go beyond an unproductive confrontation? Paper presented at the Annual World Bank . Conference on Development Economics, 22-24 June, Seoul, Republic of Korea. Available at: http://siteresources.worldbank.org/INTABCDESK2009/Resources/Ha-Joon-Chang.pdf. Chick V., Industrial Policy, then and now, https://rwer.wordpress.com/comments-on-rwerissue- no-84/ (18.12.2020). Cohen, B. (2019). Advanced Introduction to IPE. 2nd edition. Edward Elgar.168 Cohen, T. (2017) Global Political Economy: Theory and Practice, London: Longman Colgan, J.D. (2013) "Petro-Aggression: When Oil Causes War". Cambridge: Cambridge University Press. 312 pp. ISBN: 9781107029675Victor, David G., The Politics of Fossil-Fuel Subsidies (November 1, 2009). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=1520984. Competing in the Next Economy. A New Innovation Age Calls for a New Innovation Game (2021). USA. Council of Competitiveness. 114. Competitive Industrial Performance (CIP) Report 2020.UNIDO.2021. p.94. Constatinides, P., Henfridsson, O., Parker, G. G. Platforms and Infrastructure in the Digital Age. vol.29,no.2,pp.381–400https://doi.org/10.1287/isre.2018.0794. Corbet, S., Lucey, B., Urquhart, A., Yarovaya, L. (2018). Cryptocurrencies as a financial asset: A systemic analysis. Elsevier B.V International Review of Financial Analysis. pp. 182-200. Cuong Nguyen Viet, Anh Phan Thi Mai, and Tuan Hoang Quoc. (2019). Gender Diversity and Firm Performance: Evidence from Manufacturing Firms in Vietnam. Journal of Asian Business and Economic Studies. Charekishvili, L. (2024). Time use Challenges in the Digital era (Case of Georgia). GREAT RESET: Opportunity or Threat? 8 TH BUSINESS SYSTEMS LABORATORY INTERNATIONAL SYMPOSIUM (pp. 105-110). Palermo: B.S.Lab. Damioli, G., Van Roy, V. and Vertesy, D. (2019). AI and Robotics Innovation: a Sectoral and Geographical Mapping using Patent Data. GLO Discussion Paper Series 433, Global Labor Organization (GLO). Dee, M. (2015). The Emergence of a Multipolar World. In: The European Union in a Multipolar World: World Trade, Global Governance and the Case of the WTO. Global Reordering. Palgrave Pivot, London. https://doi.org/10.1057/9781137434203_1 Deloitte Global Human Capital Trends (2016). Deloitte University Press. Dirk G. Baur, Kihoon Hong, Adrian D. Lee. Bitcoin: medium of exchange or speculative assets? (2017). Elsevier B.V. Journal of International Financial Markets, Institutions and Money. pp.177-190. Edwards, S.(1988). Exchange Rate Misalignment in Developing Countries. John Hopkins University Press. Baltimore. Elam, A. B., Hughes, K. D., Guerrero, M., Hill, S., Nawangpalupi, C., & del Mar Fuentes, M. Global Entrepreneurship Monitor. 2020/2021 - Women’s Entrepreneurship Report. United Kingdom, 2021. Energy Transparency Index, 2021. 2nd International Edition. Retrieved from https://dixigroup.org/en/analytic/energy-transparency-index-2021-ii-international-edition-2/ Energy.ec.europa.eu., (2022). Energy efficiency first principle. Retrieved from https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-efficiency/energy-efficiency-targets-directiveand- rules/energy-efficiency-directive_en Energy.ec.europa.eu.,(2022).Energy Efficiency Targets. Retrieved from https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-efficiency/energy-efficiency-targets-directiveand- rules/energy-efficiency-targets_en . Enhancing the Quality of Industrial Policies. Introduction to the EQuIP Toolbox. v. 1.0 - May 2017. UNIDO.GIZ. p.28. Enhancing the Quality of Industrial Policies. Tool 1 – Industrial Capacity and Growth – Domestic and Export Dimension. v. 1.0 - April 2015 UNIDO.GIZ. p.36. Erik S. Reinert, How Rich Countries Got Rich …and Why Poor Countries Stay Poor, Paperback, 2008 Ernest Liu. Industrial Policies in Production Networks. The Quarterly Journal of Economics (2019), 1883–1948. doi:10.1093/qje/qjz024. Oxford University Press. EU/Georgia Association Agreement. https://www.eeas.europa.eu/delegations/georgia/eugeorgia-association-agreement_en?s=221 (9/3/2024). EUROPE 2020. A strategy for smart, sustainable and inclusive growth /* COM/2010/2020 final / Brussels, 3.3.2010. European commision. (2022). DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL Retrieved from https://eurlex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/?uri=COM%3A2022%3A222%3AFIN&qid=16 53033811900 European Commission (2010, 2011, 2012) OECD (2012). European Commission. (2021). Commission proposes new Energy Efficiency Directive. Retrieved from https://commission.europa.eu/: https://commission.europa.eu/news/commissionproposes- new-energy-efficiency-directive-2021-07-14_en Fawcett, T., Rosenow, J., & Bertoldi, P. (2018). Energy efficiency obligation schemes: their future in the EU. Springer. Retrieved from https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s12053-018-9657-1.pdf?pdf=button%20sticky Ferraz, C. J., Kupfr D. and Marques, S. F.. (2014). Industrial policy as an effective development tool: Lessons from Brazil. In book: Transforming Economies: Making Industrial Policy Work for Growth, Jobs and Development Publisher: ILO. pp.291-305. Freeman, C. (1987). Technology, Policy, and Economic Performance: Lessons from Japan. Pinter Publishers. London. Frey, C. and Osborne, M. (2017). The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerization? Technological Forecasting & Social Change, 114, 254-280. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2016.08.01. https://econpapers.repec.org/article/eeetefoso/v_3a114_3ay_3a2017_3ai_3ac_3ap_3a254- 280.html. Frey, C. Benedikt, and Michael A. Osborne. (2017). “The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerisation?” Technological Forecasting and Social Change. 114: 254–80. Gagnidze, I. (2016) The Impact of Entrepreneurial Universities on the Innovative Development of Economy, III International scientific and practical conference “Strategic Imperatives of Modern Management”, KNEY, Kiev, 2016, pp. 186-192. http://wiki.kneu.kiev.ua/bitstream/2010/20956/1/186-192.pdf Gagnidze, I. (2021). The Scientific-Research System of Georgia in International Evaluations and Some Directions of Its Improvement. Referential and Reviewed International Scientific- Analytical Journal of Ivane Javakhishvili Tbilisi State University, Faculty of Economics and Business. N4. http://eb.tsu.ge/?cat=nomer&leng=ge Gal, P. et al. (2019). Digitalisation and productivity: In search of the holy grail – Firm-level empirical evidence from EU countries. OECD Economics Department Working Papers, No. 1533, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/5080f4b6-en. Gasparėnienė, L., Remeikienė, R., Ginevičius, R. & Schieg, M. (2018). Adoption of mimic model for estimation of digital shadow economy. In : Technological and Economic Development of Economy. 24, 4, p. 1453-1465 General Principles of EU Industrial Policy. Article 173 of the Treaty on the Functioning of the European Union. Fact Sheets in the European Union – 2021. www.europarl.europa.eu/factsheets/en . Global Entrepreneurship Monitor, 2014 Global Report. United Kingdom, 2015 https://www.gemconsortium.org/report/gem-2014-global-report. Global Trends 2030: Alternative Worlds. A publication of the National Intelligence Council. 2012. NIS 2012-001 Goldthau, A. and Sitter, N. (2014) A liberal actor in a realist world? The Commission and the external dimension of the single market for energy, Journal of European Public Policy, Vol. 21, Issue 10, pp. 1452-1472. DOI: 10.1080/13501763.2014.912251 Government of Georgia, Decree #2328, 12 November, 2019 on National Document of Sustainable Development Goals. Georgia, 2019; chrome-extension: //efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.gov.ge/files/524_74242_575286_2328.pdf; (in Georgian). Griffin, P. (2007). Refashioning IPE: What and how gender analysis teaches international (global) political economy. Review of International Political Economy, 14(4), 720. Grinin L., How Globalization Shifts the Global Economic and Political Balance. April 2021. Journal of Chinese Philosophy 48(2):222-234. DOI: 10.1163/15406253-12340012 Grossman, G. and Helpman, E. (1991). Innovation and Growth in the Global Economy. MIT Press Cambridge, MA. Gvelesiani, R. (2015). Intrinsic Contradictions of Entrepreneurship Development and Selfdevelopment. International Journal of Economics and Management Engineering, Vol:9, No:3 1007- 1010. Gvelesiani, R., & Lekashvili, E. The Interest of German Concerns: The Economic Policy of Germany in the Georgia before and after World War I. The First World War: Analysis and Interpretation, Volume 2, edited by Antonello Biagini and Giovanna Motta. Cambridge Scholars Publishing, 2015, Stephenson Library, Newcastle upon Tyne, NE6 2PA, UK, pp.465- 475; ISBN (10): 1-4438-8531-2 ISBN (13): 978-1-4438-8531-7; http://www.cambridgescholars.com/download/sample/62922. Haq, R., and Lateef, S. (1998). "Women's Participation in Manufacturing in Developing Countries". World Bank Policy Research Working Paper. Harari , N. Y. (2018). 21 Lessons for the 21st Century. 978-1787330672. p.368. Hasanov, F. J., Mahmudlu, C., Deb, K., Abilov, Sh., Hasanov O. (2020). The roe of Azeri natural gas in meeting European Union Energy security needs. Energy Strategy Reviews. 28 100464. Hirst, P.H., & Thompson, G.F. (2002). The Future of Globalization. Cooperation and Conflict, 37, 247 – 265 Hydro Power and Energy Planning Project (USAID) Jackson, R. (2004). Alternatives to International Societas?, The Global Covenant: Human Conduct in a World of States. Oxford Academic. https://doi.org/10.1093/0199262012.003.0014, ( (8. 10. 2023). James, B., and Righi, C., (2019). “Productivity-Enhancing Technology and Labour Market Outcomes.” Talk at the European Central Bank Conference: Challenges in the Digital Age.https://www.ecb.europa.eu/pub/conferences/html/20190704_Challenges_in_the_digital _age.en.h tml. Janis, I., & Zulkipli, M. (2020). Female Employment in the Manufacturing Sector of Industry 4.0: A SWOT Analysis. Sains Humanika, 12(2-2). https://doi.org/10.11113/sh.v12n2-2.1781 Javier A. Vadell. (2020). The Routledge Handbook to Global Political Economy. Chapter “The BRICS initiative as a challenge to contemporary IPE”. 1st edition, Routledge. Jewellord T. Nem Singh. (2023). Recentering industrial policy paradigm within IPE and development studies, Third World Quarterly, 44:9, 2015-2030, DOI: 10.1080/01436597.2023.2216140. Johnson, C (1982). MITI and the Japanese Miracle: The Growth of Industrial Policy, 1925– 1975. Stanford University Press. Stanford, CA. Jose M. Salazar – Xiriachs, Irmgard Nubler, Richard Kozul – Wright. (2014). Transforming Economies. Making industrial policy work for growth, jobs and development. International Labour Office. Geneva. Joseph E. Stiglitz, Justin Yifu Lin, and Celestin Monga. (September 2013). The Rejuvenation of Industrial Policy. The World Bank. Development Economics Vice Presidency Office of the Chief Economist. Policy Research Working Paper 6628. 24. Key Debates in New Political Economy. Edited by Antony Payne. Taylor & Francis. 6th edition. (1st published in 2006). 208 pages. Khom Raj Kharel, Assessing the Impact of Industrial Policies on Economic Development in Nepal. Economic Journla of Development Issues Vol.17 & 18 no.1-2 (2014) Combined Issue. pp 40-75; Kim, L, and Nelson, RR. (2000). Technology, Learning and Innovation: Experiences of Newly Industrializing Economies. Cambridge University Press. Cambridge, UK. Kim, L.(1997). Imitation to Innovation: The Dynamics of Korea’s Technological Learning. Harvard Business School Press. Boston. Klare, Michael T. Resource Wars: The New Landscape of Global Conflict. New York: Henry Holt, 2001. 304 pp. ISBN 10: 0805055754 / ISBN 13: 9780805055757 Kollmann T., Stöckmann C., Hensellek S., & Kensbock J., European Startup Monitor 2016. Universität Duisburg-Essen: Duisburg, Germany. 2016. pp.112. Kovacs, O. (2018). The dark corners of the industry 4.0 – Grounding economic governance 2.0. Technology in Society 55 (2018) 140–145 Krueger, A. O. (1993). Political Economy of Policy Reform in Developing Countries. Cambridge: MIT Press.171. Kruse, H., E. Mensah, K. Sen, and G. J. de Vries (2022). A manufacturing renaissance? Industrialization trends in the developing world. IMF Economic Review DOI: 10.1057/s41308-022-00183-7. Lacasa, E., Cotillas, S., Saez, C., Lobato, J., Cañizares, P., Rodrigo, M.A.. Environmental applications of electrochemical technology. What is needed to enable full-scale applications?. Current Opinion in Electrochemistry, Volume 16, 2019, Pages 149-156, ISSN 2451- 9103,https://doi.org/10.1016/j.coelec.2019.07.002. Lacasa, I. Dominguez, Jindra, B., Radosevic, S., and Shubbak, M. (2019). “Paths of Technology Upgrading in the Brics Economies.” Research Policy 48 (1). Elsevier: 262–280. Lee, K. (2015). Industrial policies for upper-middle-income countries. E15Initiative. International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD) and World Economic Forum. Geneva. Available at:http://e15initiative.org/publications/industrial-policiesforupper- middle-income-countries/ Lee, K., and Malerba, F. (2017). Theory and Empirical Evidence of Catch-up Cycles and Changes in Industrial Leadership. Research Policy 2 (46): 337. Lee. K. (2019). The Art of Economic Catch-up: Barriers, Detours and Leapfrogging in Innovation Systems. Cambridge, UK and New York, NY: Cambridge University Press, 279 + xxiii.: 978-1-108- 47287-6. Lekashvili E., Jamagidze L., Structural Transformation and Export Performance in Georgia: Is There a Need for the New Industrial Policy? Strategic Planning and Marketing in Digital World 2022; pp.4-14. Publishing Complex –UNWE. Bulgaria, 2023. DOI: https://doi.org/10.37075/SPM.2022.1. Lekashvili, E. & Gvelesiani, R. Analysis and Assessment of Industrial Policy in Georgia. MOAMBE. Georgian National Academy of Science. V.17, n. 2 (2023). Tbilisi. pp. 167-172. http://science.org.ge/bnas/t17-n2/25_Lekashvili_Economics.pdf (3.09.2024). Lekashvili E., Gaprindashvili G. (2022). Actualization of Coordinated Industrial Policy Issues: European Experience for Georgia. “Challenges for Business: Decision-Making under the Current Conditions”. VI INTERNATIONAL CONFERENCE, SIMM-2022”. Kyiv NEU named after Vadym Hetman. 180-187. Lekashvili, E., & Natsvlishvili, I., CHALLENGES OF FEMALE START-UPS AND ENTREPRENEURSHIP (EVIDENCE FROM GEORGIA); SWS Vienna ART 2023; - 10th International Multidisciplinary Scientific Conference on Social Sciences (ISCSS2023) Nov 28- Dec 1, 2023, Vienna, Austria https://sgemvienna.org/ (ISBN 978-9963-711-96-3) can be accessed at https://emrbi.org/euromed-press/clarivate-analytic https://sgemvienna.org/index.php/sgemvienna-peer-reviewe/conference-proceedings Lekashvili, E. (2019). "MANAGEMENT OF INNOVATIONS IN GEORGIAN HIGHER EDUCATIONAL INSTITUTIONS:KEY PROBLEMS WITH TEACHING ECONOMIC SCIENCE." Marketing and Management of Innovations, Issue 1 281-293. Lekashvili, E., & Bitsadze. M. (2021). Chapter 4. The Role of University Spin-Offs in the Success of Research Programs. Series: Progress in Education. Volume 68. Roberta V. Nata (editor). Novapublishers. BISAC: EDU037000. DOI: https://doi.org/10.52305/WPPN2619 Lekashvili, E., Mamaladze, L. Crypto Currency – A New Challenge for the Economy of Georgia. Copernican Journal of Finance and Accounting (2018, volume 7, issue 4). DOI: http://dx.doi.org/10.12775/CJFA.2018.022 ISSN 2300-1240 (print); ISSN 2300-3065 (online) ( Acceded: 27.05.2019. Li,Y., Zhongfeng Su & Yi Liu. Can Strategic Flexibility Helps Firms Profit from Product Innivation?. Technovation, No. 30 (2010), pp. 300 – 309. Lin ,JF. (2011). From flying geese to leading dragons: New opportunities and strategies for structural transformation in developing countries. Policy Research Working Paper No. 5702. World Bank. Washington, DC. Lin JY., and Treichel, V. (2014). Making industrial policy work for development. Lin,JF, and Chang HJ (2009). Should industrial policy in developing countries conform to comparative advantage or defy it? A debate between Justin Lin and Ha-Joon Chang. Development Policy Review 27(5): 483–502. Mariotti, S. (2024). “Open strategic autonomy” as an industrial policy compass for the EU competitiveness and growth: The good, the bad, or the ugly?. J. Ind. Bus. Econ. https://doi.org/10.1007/s40812-024-00327-y Memedovic, O. Industry 4.0: Manufacturing Digital Transformation and Best Practice. UNIDO. Mench, M. M. (2015). High Hopes for Hydrogen: Fuel Cells and the Future of Energy. Foreign Affairs, 94(6), 117–123. http://www.jstor.org/stable/43946548. Ministry of Economy and Sustainable Development of Georgia, SME Development Strategy of Georgia 2021-2025, 2021, https://www.economy.ge/?page=ecopolitic&s=45&lang=en;. Müller, C. (2023). World Robotics 2023 – Industrial Robots,. (F. Statistical, Ed.) , Frankfurt am Main, Germany: VDMA Services GmbH. National Statistics Office in Georgia, Man and women in Georgia. 2022. https://www.geostat.ge/en/single-archive/3386; (in Georgian). National Strategy and Action Plan for waste management 2016-2030. 28 Natsvlishvili I., Gender inequality and women’s entrepreneurship-challenges and opportunities (case of Georgia). Country experiences in Economic Development, Management and Entrepreneurship. Proceedings of the 17th Eurasia Business and Economics Society Conference; Vol. 5. pp. 491-505; Springer International Publishing AG; Italy, 2017. Nelson, R. (1993). National Innovation Systems: A Comparative Analysis . University of Illinois at Urbana-Champaign's Academy for Entrepreneurial Leadership Historical Research Reference in Entrepreneurship. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=1496195 Neoliberalism’ Dissent https://www.dissentmagazine.org/online_articles/progressiveneoliberalism- reactionary-populism-nancy-fraser, Palgrave. Newmann, W.W. (2016). “A Brief Introduction to Theories of International Political Economy,” Genocide Studies International 10, 1 (Spring 2016): 7–26. Genocide Studies International. doi: 10.3138/ gsi.10.1.02 Nguyen, T.V., Nguyen, B. T., Nguyen, K. S., Pham, H. (2019). Asymmetric monetary policy effects in crypto currency markets. Elsevier B.V. Research in International Business and Finance 48 (2019). pp.335-339. Nubler, I. (2014). A theory of capabilities for productive transformation: Learning to catch up. Oatley, T. (2023). International Political Economy. 7th Edition. Published November 30, 2022 by Routledge. 432. Office of Energy Efficiency & Renewable Energy. (2022). Energy Efficiency. https://www.energy.gov/eere/energy-efficiency Our European Future. Charting a Progressive Course in the World. (Edited by Maria Joao Rodrigues. With the collaboration of Francois Balate). FEPS (Foundation for European Progressive Studies), 2021. www.feps-europe.eu. European Political Foundation – N° 4 BE 896.230.213. 275 . Pack, H., and Saggi ,K. (2006). Is there a case for industrial policy? A critical survey. The World Bank Research Observer 21(2): 267–97. Palan, R. (2012) Global Political Economy: Contemporary Theories, London: Routledge Palovic, M., & Poudineh, R. (2022). Hydrogen as a game-changer for energy infrastructure. In PolyGrid 2050: Integrating hydrogen into the European energy transfer infrastructure landscape (pp. 2–3). Oxford Institute for Energy Studies. http://www.jstor.org/stable/resrep43916.7PHILLIPS, J., & FISCHER, L. (2021). A hydrogen strategy for an inclusive and resilient economic recovery. In BETWEEN HOPE AND HYPE: A HYDROGEN VISION FOR THE UK (pp. 12–19). E3G. http://www.jstor.org/stable/resrep30254.6. Papachashvili, N., "PLATFORM ECONOMY AND THE CHALLENGES FOR SKILLS DEVELOPMENT." Стратегічні імперативи сучасного менеджменту: Зб. Матеріалів V Міжнародної науково-практичної конференції [Електронний ресурс].–К.: КНЕУ, 2020. 357; Parong, J., & Mayer, R. E. (2018, January 25). Learning Science in Immersive Virtual Reality. Journalof Educational Psychology. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/edu0000241 (PDF) Learning Science in Immersive Virtual Reality. Available from: https://www.researchgate.net/publication/322708154_Learning_Science_in_Immersive_Virt ual_Reality (01.06 2025). Pflugmann, F., & De Blasio, N. (2020). The Geopolitics of Renewable Hydrogen in Low- Carbon Energy Markets. Geopolitics, History, and International Relations, 12(1), 9–44. https://www.jstor.org/stable/26918282. Philip, A., Silberglitt, S, R. and Schneider, J. The Global Technology Revolution: Bio/Nano/Materials Trends and Their Synergies with Information Technology by. Santa Monica, CA: RAND, 2001. Web. https://lccn.loc.gov/2001016075. Polanyi, K. (2001 [1944]), The great transformation: the political and economic origins of our time (2nd Beacon Paperback edn.; Boston, MA: Beacon Press) xli, 317 p. Porter, M. (1990). The Competitive Adventage of Nation, The Free Press; Porter, M.(2004)., Competitive Strategy, technices for analysing industries and copmpetitors, The Free Press. Prontera, A. (2019) Beyond the EU Regulatory State: Energy Security and the Eurasian Gas Market, London/New York: Rowman & Littlefield. Putting the EU Industrial Strategy into action. KPIs for tracking progress and benchmarking competitiveness. Qu, J., Simes, R. and O’Mahony, J. How do Digital Technologies Drive Economic Growth? Economic Record, vol.93.Issue, June, 2017, 57-69. Raszewski, S., (2022).When one door closes, another opens: How the failure of the Turkey - Austria natural gas pipeline project has led to recovery, resilience and scalability of successor projects, Energy Policy, Volume 167, 1-9. Ravenhill, J. (ed.) (2020) Global Political Economy. 6th edition. Oxford University Press. 536. Rayna, T. Understanding the Challenges of Digital Economy: The Nature of Digital Goods, Communication & Strategies, no.71, 3rd quarter 2008, p.13 – 33. Remeikiene, R., Gaspareniene, L., Schneider, F.G. (2018). The Definition of Digital Shadow Economy. Technological and Economic Development of Economy. Volume 24(2): 696-717. Robinson. J.A. (2009). Industrial Policy and Development: A Political Economy Perspective. World Bank ABCDE conference in Seoul June 22-24. 45. Rodrik, D. (2004). Industrial policy for the twenty-first century. CEPR Discussion Paper 4767. Centre for Economic Policy Research. London. Rodrik, D. (2018). “New Technologies, Global Value Chains, and Developing Economies”. In: Background paper September. Robert N. Carter, M. R. (1980). Women as industrial sales representatives. Industrial Marketing Management, Volume 9, (Issue 1,), Pages 23-26. doi:doi.org/10.1016/0019- 8501(80)90029-2 Rogers, Z Blockchain and the state: Vehicle or vice? AQ: Australian Quarterly, Vol. 89, No. 1 (JAN-MAR 2018), pp. 3-9, 44. Australian Institute of Policy and Science. https://www.jstor.org/stable/26450190. Accessed: 20-04-2019 06:53 UTC. Romer, M. Paul. Endogenous Technological Change. Journal of Political Economy, Vol. 98, No. 5, Part 2: The Problem of Development: A Conference of the Institute for the Study of Free Enterprise Systems (Oct., 1990), pp. S71-S102 Published by: The University of Chicago Press Stable URL: https://www.jstor.org/stable/2937632. Rudolf G. Adam, Essey, June 16, 2023. https://www.gisreportsonline.com/r/multipolar-worldorder/. Sáez-Martínez F., González-Moreno Á., & Hogan, T., The role of the university in ecoentrepreneurship: evidence from the eurobarometer survey on attitudes of European entrepreneurs towards eco-innovation. Environmental Engineering and Management Journal, February 2014, Vol.13/Issues 10, pp. 2541-2549; Romania, 2014; http://omicron.ch.tuiasi.ro/EEMJ/. Sajjad M., Kaleem N., Irfan Chani M., and Ahmed M. (2020). Worldwide role of women entrepreneurs in economic development. Asia Pacific Journal of Innovation and Entrepreneurship;, 14(2), 150-160. DOI:10.1108/APJIE-06-2019-0041 Schedelik, M., Nölke, A., Mertens D. & May, Ch. (2021) Comparative Capitalism, Growth Models and Emerging Markets: The Development of the Field. New Political Economy 26:4, pp.514-526. Schlogl, L., & Kim, K. (2021). After authoritarian technocracy: the space for industrial policymaking in democratic developing countries. Third World Quarterly, 44(9), 1938–1959. https://doi.org/10.1080/01436597.2021.1984876 Scholten, D., Criekemans, D., & Van de Graaf, T. (2019). AN ENERGY TRANSITION AMIDST GREAT POWER RIVALRY. Journal of International Affairs, 73(1), 195–204. https://www.jstor.org/stable/26872789. Setar, O. (2011). Political Economy Analysis for Development Effectiveness. Knowledge Solutions. September 2011/107. ADB; https://www.adb.org/sites/default/files/publication/29206/political-economy-analysis.pdf (9/3/2024). Sichinava, D., Cryptocurrency – A future medium of exchange (2019). Economics and Business, Vol.11 Issue 1(19). Iv. Javakhishvili Tbilisi State University. p.15 Siddi, M. (2019). The EU’s Botched Geopolitical Approach to External Energy Policy: The Case of the Southern Gas Corridor. Geopolitics, Vol. 24, Issue 1, 124-144. https://doi.org/10.1080/14650045.2017.1416606. Silagadze, A.,and Zubiashvili, T. (2015) Parameters of the European Union and the post-soviet Georgia's economy. International Journal of Multidisciplinary Thought, 5 (3). pp. 441-448. ISSN 2156-6992. Spyros A. & Diamantis, Gabriel V. (2014). BRICs in the global economy under the prism of economic nationalism of IPE. International Journal of Economic Sciences and Applied Research: 7 / 1. Publisher: Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology Kavala. 51- 67. Stel A.V., Carree M. and Thurik, R., The effect of entrepreneurial activity on national economic growth. Small business economics. Issue 24, 2005. Springer, USA, pp.311-321. Structural Change and Economic Dynamics published by Elsevier: https://doi.org/10.1016/j.strueco.2018.10.007 Structural change, fundamentals, and growth: a framework and case studies. edited by Margaret McMillan, Dani Rodrik, and Claudia Sepúlveda.: Washington, DC: International Food Policy Research Institute. 2016. 330. Tarhan, E., and Polat, A. B. (2016). The Impact of Gender Diversity on Manufacturing Firm Performance: Evidence from Turkey". International Journal of Economics, Commerce and Management, Taxonomy of Industrial Policy. Inclusive and Sustainable Industrial Development Working aper Series WP 08/2015. Research, Statistics and Industrial Policy Branch. 46. The impact of the Russia-Ukraine war on Georgia's energy security in the short term.WEG 2022. 23 pages (in Georgian). https://ewmi-activism.org/ka/effects-of-the-russia-ukraine-waron- georgias-energy-security-in-the-short-term-perspective/ (9/3/2024). The International Political Economy of the BRICS (2019). Edited By Li Xing. 1st Edition. 220 Pages, Published June 30, 2021 by Routledge. The Political Economy of Industrial Policy: Structural Interdependencies, Policy Alignment and Conflict Management. Antonio Andreoni and Ha-Joon Chang. Timmer, M. P., de Vries, G. J., & de Vries, K. (2015). “Patterns of Structural Change in Developing Countries.”. In J. Transform 2020.Resilience in the Age of Covid-19 – An Update to the 2007 Report. Ulf Bossel & Baldur Eliasson, Energy and the Hydrogen Economy. https://afdc.energy.gov/files/pdfs/hyd_economy_bossel_eliasson.pdf ( 21.05.2024). UNCTAD (2009). Least Developed Countries Report 2009: The State and Development Governance. United Nations. Geneva and New York. UNCTAD. Least Developed Countries Report 2009: The State and Development Governance. United Nations. Geneva and New York. Van de Graaf, T. (2013). The Politics and Institutions of Global Energy Governance Energy Climate and the Environment. Palgrave Macmillan. 212. ISBN: 9781137320728 https://www.gov.ge/index.php?lang_id=-&sec_id=428&info_id=85680 (24.08.2024). Varieties of Capitalism (2001). (Edited by Peter A. Hall and David Soskice). Oxford University Press. 557. Vincent, VR., Vertesy, D., and Damioli, G. (2019). “AI and Robotics Innovation: A Sectoral and Geographic Mapping Using Patent Data.” Mimeo. Vladimir F. Ukolov, Valentin Y. Afanasyev, Victor B..Vorontsov, Oksana V.Baikova, Olga I. Bolshakova. 2018.Digitalization of Economics and New Risks in the Leading Industries of FEC. Helix Vol.8;6; E-ISSN: 2319-5592; P-ISSN: 2277-3495. Vesperi, W. and Gagnidze, I. (2021). The Impact of the 4th Industrial Revolution on the Higer Education System: Rethinking the Role of Universities. In Progress in Education (Vol. 8, pp. 143-169). New York, NY: Nova Science Publishers. doi:https://doi.org/10.52305/WPPN2619. Voluntary National Review Georgia 2020. Report on Implementation of the 2030 Agenda on Sustainable Development. Secretariat of the SDGs Interagency Council of Georgia. Administration of the Government of Georgia. Wade, R. (1990). Governing the Market. Economic Theory and the Role of Government in East Asian Industrialization. Princeton University Press. Princeton, NJ. Wade, R. (2010). After the Crisis: Industrial Policy and the Developmental State in Low- Income Countries, London School of Economics and Political Science. Global Policy. pp.150- 156. Wade, R. H. (2011). Emerging World Order? From Multipolarity to Multilateralism in the G20, the World Bank, and the IMF. Politics & Society, 39(3), 347 378. https://doi.org/10.1177/0032329211415503 Walt, S. M. (2018). The World Wants You to Think Like a Realist. Foreign Policy. Retrieved from https://foreignpolicy.com/2018/05/30/the-world-wants-you-to-think-like-a-realist/ Waltz, K. (1979). Theory of international politics. Reading, Mass.: Addison-Wesley Pub. Co. Warwick, K. (2013). Beyond industrial policy: Emerging issues and new trends. OECD Science, Technology and Industry Policy Paper No. 2. Organization for Economic Cooperation and Development. Paris. Warwick, K. et A. Nolan (2014), « Evaluation of Industrial Policy: Methodological Issues and Policy Lessons », OECD Science, Technology and Industry Policy Papers, No. 16, Éditions OCDE, Paris. DOI: http://dx.doi.org/10.1787/5jz181jh0j5k-en. Webster, J. (2023). Industrial Decarbonization Technologies: Hydrogen and Nuclear Energy. In Technological and Policy Pathways to Accelerate US Industrial Decarbonization (pp. 13– 16). Atlantic Council. http://www.jstor.org/stable/resrep52077.6. Weiss, & M. Tribe (Eds.), Routledge Handbook of Industry and Development. (pp. 65-83). Routledge. Widati, E. Resolving the Strategy Paradox Applying the Strategic Flexibility: A Case Study of PT BNI Life Insurance. International Research Journal of Business Studies. Vol. 5, No. 2 (2012), pp. 145 – 163. William F. Maloney & Gaurav Nayyar. Industrial Policy, Information and Government Capacity. World Bank Group. Equitable Growth, Finance and Institutions Global Practice Group. May 2017. Policy Research Working Paper 8056. Williams, M. (1994). International Economic Organizations and the Third World. Harvester.228 WKO Wirtschaftskammer Österreich Georgien Wirtschaftsbericht. WKO: Wien. Austria, 2021. http://www.wko.at. Wolf, C .(1988). Markets or Governments: Choosing between Imperfect Alternatives. MIT Press. Cambridge, MA. Wolters, F. J. A. de K. (2021). The Heralds of Hydrogen: The economic sectors that are driving the hydrogen economy in Europe. Oxford Institute for Energy Studies. http://www.jstor.org/stable/resrep33936. World Bank. Doing business 2020: Measuring regulatory quality and efficiency. The World Bank: NY, US. 2020. https://knoema.com/WBDB2019/world-bank-doing-business-2020- measuring-regulatory-quality-and-efficiency-discontinued. Worth, O. (2015) Rethinking Hegemony. Palgrave Macmillan UK Frazer, N. (2017) ‘The End of Progressive Neoliberalism. Dissent. Yergin. D. (1990). The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power. Simon & Schuster. 912 ISBN: 0-671-50248-4 Zorz, M. 2015. Global black markets and the underground economy [online], [cited 12 October 2015]. Featured News. Available from Internet: http://www.netsecurity. org/article.php?id=2288. Abesadze N., Paresashvili N., Kinkladze R., Chitaladze K. (2022/5/6). Gender imbalances in the georgian labor market and peculiarites of the impact of the Covid-19 pandemic. 12th International Scientific Conference „Business and Management" 2022, pp. 34-40. Abesadze N., Robitashvili N., Abesadze O. (2023). SOCIO-ECONOMIC-GENDER DISBALANCES IN GEORGIA. Globalization and Business (4(7)), pp. 143-147. doi:https://doi.org/10.35945/gb.2019.07.017.