Abstract:
The agro-tourism market in Georgia has significant development potential. The trend of increasing
consumption of agro-food products by the population makes the interest and importance of the development
of this area even more relevant.
The article examines the potential of the agro-tourism market in the Kakheti region, identifies the
opportunities for the development of agro-tourism, examines the factors hindering the development of the
market, evaluates the role of the state in the development of agro-tourism, using appropriate methods, shows
the levers for stimulating the growth of agro-tourism products. The work develops economic, legal and
organizational mechanisms for the development of the agro-tourism market.
The article draws conclusions about the trends in the development of the agro-tourism market, offers
recommendations on ways to effectively use the potential opportunities of this market in the post-pandemic
period.
Description:
1. გალდავა მ., ცინცაბაძე ჯ., მოლაშვილი ნ. (2020), „აგროტურიზმი საქართველოში“ –
https://iset-pi.ge/ka/blog/82-agroturizmi-sakartveloshi;
2. კახეთის რეგიონების განვითარების სტრატეგია 2014-2021 –
https://www.gov.ge/files/275_38368_341843_136617.09.13%E2%80%931.pdf;
3. ლაზარიაშვილი თ. (2015), აგრობიზნესის განვითარების შემაფერხებელი ფაქტორები და
მათი დაძლევის გზები საქართველოში. საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ეროვნული ეკონომიკების მდგრადი განვითარების აქტუალური პრობლემები“, პაატა გუგუშვილის სახელობის ეკონომიკის ინსტიტუტი, თბილისი;
4. მაზიაშვილი ნ. (2016), „საქართველოს აგროტურისტული პერსპექტივები და საერთა შორისო
ტურისტული ბაზრის მოთხოვნები“;
5. საქართველოს სტატისტიკის ეროვნული სამსახური, უცხოელ ვიზიტორთა სტატისტიკა -
https://www.geostat.ge/ka/modules/categories/102/utskhoel-vizitorta-statistika;
6. ტურიზმის რეგულირება (2017), გვ. 26.
http://tourisminstitute.ge/files/attach/tourism_regulation.pdf
7. ხარატიშვილი ლ. (2020), „საქართველოს აგროტურისტული ბაზრის პოტენციალის შეფასება
და ანალიზი“ – https://info.parliament.ge/file/1/BillPackageContent/29136;
8. FAO in Georgia (2021), Article ‘Georgia eyes becoming a sustainable agritourism destination’. Article
retrieved from – https://www.fao.org/georgia/news/detail-events/en/c/1460929/;
9. Kharaishvili E. (2017), Challenges for sustainable food security in Georgia, XV EAAE Congress in Parma:
Towards Sustainable Agri-Food Systems: Balancing between Markets and Society, Parma, Italy;
10. Kharaishvili E., Lazariashvili T., Natsvlishvili I. (2019), Agro Tourism for Economic Development of Related
Sectors and Sustainable Well-being (Case of Georgia). BORDERS WITHOUT BORDERS: Systemic
frameworks and their applications for sustainable well-being in the global era. 6th Business Systems
Laboratory International Symposium. UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PAVIA– pp. 200-202.