COVID-19 pandemic and agri-food production (COVID-19 პანდემია და აგროსასურსათო პროდუქტების წარმოება)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University Press
Abstract
The COVID-19 pandemic has had a significant impact on economies around the world. The purpose of this article is to assess the impact of the COVID-19 pandemic on agri-food production and producers in Georgia, as well as to identify challenges in this field in pandemic conditions. For this purpose, was processed information on the production of annual and perennial crops. Also, 77 agrofood product producers or exporters from different regions of Georgia were interviewed. The survey was conducted using electronic channels. As a result, were identified the main challenges and production prospects typical for agro-food producers in Georgia during the pandemic. In particular, 53.3% of respondents said that the pandemic had not affected the volume of production of their product, the production volume have decreased for 23.4% of producers, while 9.1% of producers have restricted the export of the product to the international market. Despite the Covid-19 pandemic, the current indicators of agri-food production are positive. Products of annual production crops and perennial production crops are characterized by an increasing trend of development.
Description
1. კაკულია მ., კაპანაძე ნ. (2021), ანტიპანდემიური შეზღუდვების გავლენა ეკონომიკურ ზრდაზე: ხილული და უხილავი დანაკარგი, ჟურნალი ეკონომიკა და ბიზნესი, N2 2. კოღუაშვილი პ., არჩვაძე ი., (2020), საქართველოს სოფლის მეურნეობა თანამედროვე გამოწვევების წინაშე, ჟურნალი ეკონომიკა და ბიზნესი, N3 3. კოღუაშვილი პ., მამუკელაშვილი დ. (2021), საქართველოს რეგიონებში მეწარმეობის განვითარების ეკონომიკური მექანიზმი, ჟურნალი ეკონომიკა და ბიზნესი, N2 4. მექვაბიშვილი, ე. (2021). კორონომიკური კრიზისის გამოწვევები მსოფლიოსა და საქართველოსთვის, ჟურნალი ეკონომიკა და ბიზნესი, N1 5. ნაცვლიშვილი, ი. (2020). მდგრადი განვითარების და მდგრადი ბიზნეს მოდელის პერსპექტივები პოსტკოვიდურ ეპოქაში. გლობალიზაცია და ბიზნესი, #10, გვ. 227-232. https://doi.org/10.35945/gb.2020.10.029 6. შენგელია, თ. კირკიტაძე, ზ. (2020). მსოფლიოსა და საქართველოს პოსტ-კორონავირუსული ეკონომიკა, ჟურნალი ეკონომიკა და ბიზნესი, N4 7. Natsvlishvili, I. Kharaishvili, E. Lazariashvili T. (2021). Impact of agro tourism on economic development of related sectors in the context of sustainable well-being (case of Georgia). International Journal of Markets and Business SystemsVol. 4, No. 2, pp 120-139 8. Papava, V. (2020). Features of the Economic Crisis Under the COVID-19 Pandemic and the Threat of the Zombie-ing of the Economy. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, 14(3), 128-134. Retrieved from https://pesquisa.bvsalud.org/ global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/ covidwho-829660 9. https://www.geostat.ge/ka - საქართველოს სტატისტიკის ეროვნული სამსახურის ოფიციალურ ვებ-გვერდზე არსებული სტატისტიკური მონაცემები: • ერთწლიანი კულტურების წარმოება • ერთწლიანი კულტურების საშუალო მოსავლიანობა • მრავალწლოვანი კულტურების წარმოება • მრავალწლოვანი კულტურების საშუალო მოსავლიანობა • სასოფლო მეურნეობების განაწილება მეურნეობის ორიენტირის და პროდუქციის წარმოების მიზნის მიხედვით
Keywords
COVID-19 პანდემია, წარმოება, აგროსასურსათო პროდუქტი, ერთწლიანი კულტურები, მრავალწლიანი კულტურები
Citation
International Scientific Conference Dedicated to the Establishment of the University and the 100th Anniversary of the Faculty of Economics and Business “Covid 19 Pandemic and Economics”, Tbilisi, 2022, pp. 307-315
Collections