Assessment of the potential of the agro-tourism market in Georgia (on the example of Kakheti) (საქართველოს აგრორურისტული ბაზრის პოტენციალის შეფასება (კახეთის მაგალითზე))

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University Press
Abstract
The agro-tourism market in Georgia has significant development potential. The trend of increasing consumption of agro-food products by the population makes the interest and importance of the development of this area even more relevant. The article examines the potential of the agro-tourism market in the Kakheti region, identifies the opportunities for the development of agro-tourism, examines the factors hindering the development of the market, evaluates the role of the state in the development of agro-tourism, using appropriate methods, shows the levers for stimulating the growth of agro-tourism products. The work develops economic, legal and organizational mechanisms for the development of the agro-tourism market. The article draws conclusions about the trends in the development of the agro-tourism market, offers recommendations on ways to effectively use the potential opportunities of this market in the post-pandemic period.
Description
1. გალდავა მ., ცინცაბაძე ჯ., მოლაშვილი ნ. (2020), „აგროტურიზმი საქართველოში“ – https://iset-pi.ge/ka/blog/82-agroturizmi-sakartveloshi; 2. კახეთის რეგიონების განვითარების სტრატეგია 2014-2021 – https://www.gov.ge/files/275_38368_341843_136617.09.13%E2%80%931.pdf; 3. ლაზარიაშვილი თ. (2015), აგრობიზნესის განვითარების შემაფერხებელი ფაქტორები და მათი დაძლევის გზები საქართველოში. საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ეროვნული ეკონომიკების მდგრადი განვითარების აქტუალური პრობლემები“, პაატა გუგუშვილის სახელობის ეკონომიკის ინსტიტუტი, თბილისი; 4. მაზიაშვილი ნ. (2016), „საქართველოს აგროტურისტული პერსპექტივები და საერთა შორისო ტურისტული ბაზრის მოთხოვნები“; 5. საქართველოს სტატისტიკის ეროვნული სამსახური, უცხოელ ვიზიტორთა სტატისტიკა - https://www.geostat.ge/ka/modules/categories/102/utskhoel-vizitorta-statistika; 6. ტურიზმის რეგულირება (2017), გვ. 26. http://tourisminstitute.ge/files/attach/tourism_regulation.pdf 7. ხარატიშვილი ლ. (2020), „საქართველოს აგროტურისტული ბაზრის პოტენციალის შეფასება და ანალიზი“ – https://info.parliament.ge/file/1/BillPackageContent/29136; 8. FAO in Georgia (2021), Article ‘Georgia eyes becoming a sustainable agritourism destination’. Article retrieved from – https://www.fao.org/georgia/news/detail-events/en/c/1460929/; 9. Kharaishvili E. (2017), Challenges for sustainable food security in Georgia, XV EAAE Congress in Parma: Towards Sustainable Agri-Food Systems: Balancing between Markets and Society, Parma, Italy; 10. Kharaishvili E., Lazariashvili T., Natsvlishvili I. (2019), Agro Tourism for Economic Development of Related Sectors and Sustainable Well-being (Case of Georgia). BORDERS WITHOUT BORDERS: Systemic frameworks and their applications for sustainable well-being in the global era. 6th Business Systems Laboratory International Symposium. UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PAVIA– pp. 200-202.
Keywords
agrotourism market, market development trend, agro-food production, market potential
Citation
VII International Scientific Conference: "Challenges of Globalization in Economics and Business", Tbilisi, 2022, pp. 234-240
Collections